Kategorier
Uncategorized

ANGREPET PÅ DEN AMERIKANSKE KONGRESSEN

I dette innlegget skal jeg snakke om rollen til sosiale medier og deres engasjement rundt valget som førte til et angrep rundt valget utenfor den amerikanske kongressen 06. januar 2021. Sosiale medier blir hovedsakelig brukt til å kommunisere og dele ut budskap og informasjon til verden. På samme måte brukte Donald Trump sine digitale plattformer til å dele ut informasjon og oppfordre mennesker til å møte opp utenfor den amerikanske kongressen dagen angrepet skjedde.

Angrepet mot den amerikanske kongressen

Den tidligere presidenten Donald Trump oppfordret sine tilhengere til å møte opp utenfor kongressen den 06. januar 2021. Dette oppmøte ble i stor grad provosert av Trump via hans sosiale medier, der han gang på gang hadde publisert innlegg om oppmøte. Like før samlingen tok sted utenfor kongressen, holdt Donald Trump en tale utenfor Det hvite hus. Selv om Trump aldri nevnte direkte at kongressen burde stormes, så stod han bak all dette opprøret som skjedde den dagen. Noen av hans tilhengere har nevnt at det var han som «tente på ilden» blant demonstrantene (Kolberg og Andersen, 2021).

(Hentet fra NRK)

Før hendelsen tok sted, hadde Donald Trump publisert flere innlegg på forveien der han engasjerte sine tilhengere og oppfordret dem til å holde av dagen den 06. januar. Selv om Trump oppfordret sine tilhengere til å møte opp utenfor kongressen, oppfordret han ikke for vold. Hensikten hans var å demonstrere for valget i USA og ettersom hans meninger om at valget har blitt tuklet med. Det er ingen tvil om at valget spiller en stor rolle for folket som bor i landet.

Etter at Joe Biden ble erklært som den nye presidenten i USA, stormet demonstrantene inn i kongressen og lagde oppstyr. Kongressen ble bevoktet av 1400 politifolk, som tilsvarte svært lite i forhold til demonstrantene. Det var ikke mulig å sperre deler av bygningen og demonstrantene presset seg gjennom politifolket og kom forbi dem. Opptil 8000 personer var samlet under demonstrasjonen den dagen. Demonstrantene brukte jernstenger og andre våpen til å angripe politiet. Under denne dagen mistet fire personer livet sitt, og 50 personer ble skadet. Derimot ble det funnet to rørbomber i bygget (Kolberg og Andersen, 2021).

Sosiale medier – oppnådd en maktposisjon

De siste årene har sosiale medier vokst enormt i løpet av kort tid og hatt en stor vekst blant befolkningen i verden. For de fleste av oss mennesker har sosiale medier blitt en del av våres hverdag. Vi sjekker applikasjoner og tjenester minst en gang døgnet rundt. Man kan si at sosiale medier er et perfekt verktøy som hjelper samfunnet til å dele informasjon, kobler sammen mennesker, spre politisk informasjon og kan skape mye debatter og uro. Man kan også følge med på nyheter, kommunisere med venner og bekjente, dele ut bilder og videoer fra deres egen hverdag, og masse mer. Det er ikke slik at sosiale medier kun er for å skape uro i verden eller hendelsen som skjedde den 06. januar 2021.

Angrepet som tok sted den 06. januar 2021 utenfor den amerikanske kongressen kan en si at Trump utnyttet sin maktposisjon ved hjelp av den sosiale plattformen Twitter. Donald Trump hadde i lang tid skrevet innlegg på Twitter hvor han uttalte om sine egne meninger. Disse innleggene hans har tidligere skapt masse debatter og diskusjoner på Twitter. Under valget, var Trump svært aktiv på Twitter. Han delte innlegg hvor han til og med uttrykket sine meninger om valget og stemmene ble tuklet med. På bakgrunn av hans aktivitet på Twitter under valget, fikk Trump en økt følger gruppe med hele 88 millioner mennesker på Twitter.

(Hentet fra NRK)

På grunn av hans følgere og engasjerte innlegg på Twitter, ble hans politiske utsagn spredt ganske raskt over nettet i hele verden. Etter en stund med flere publiserte innlegg på sosiale medier resulterte at Donald Trump brøt retningslinjene til Twitter og ble permanent utestengt fra Twitter (Darrud, 2021).

Oppsummering

Det er mye positivitet med sosiale medier hvor vi har tilgang til masse nyheter og blir oppdatert på daglige hendelser rundt i samfunnet. Samtidig finnes det negativitet i sosiale medier som trekker den ned. I disse sosiale tjenestene finner man både gode ting og negative ting. Det er helt opptil hver enkelt person om hvordan man skal bruke disse sosiale plattformene og hvor mye av kildene man skal tro på. Man burde være forsiktig over hva man deler ut til det sosiale livet på nettet. Samtidig har disse sosiale plattformene retningslinjer som skal følges av hver enkelt person før de deler ut noe, samt er det disse plattformene som skal ha oversikt over alle innlegg er godkjent som har blitt lagt ut.

Etter min mening om sosiale medier er at de hadde en stor påvirkning bak denne hendelsen. Hvis innleggene til Trump hadde blitt tatt hånd om i god tid på forveien, hadde ikke hendelsen vært slik som den ble. På grunn av hans innlegg ble det lagt opp oppstyr for den dagen og demonstrantene var klar for opprør. Derimot kan man ikke legge all skyld på sosiale medier for disse demonstrantenes gjerninger.

Kilder

Darrud, Aud. 2021. NRK, 09. Januar. «Donald Trump er permanent utestengt fra Twitter».

https://www.nrk.no/urix/donald-trump-er-permanent-utestengt-fra-twitter-1.15319920

Kolberg, Marit, og Cicilie Sigrid Andersen. 2021. NRK, 08. januar. «Se meldingene Trump sendte til tilhengerne: Vi ses i DC».

https://www.nrk.no/urix/slik-mobiliserte-trump-sine-tilhengere-for-opptoyene-1.15317769

https://no.wikipedia.org/wiki/Stormingen_av_den_amerikanske_kongressen_2021

Jesper Nordahl Finsveen. 2021, Dagbladet, 08. januar. «Advarer mot Trump-fjerning».

https://www.dagbladet.no/nyheter/advarer-mot-trump-fjerning/73259640

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *