Kategorier
Uncategorized

Hva er VR/AR – hvordan vil den påvirke hverdagene våres?

I dette innlegget skal jeg presisere om teknologien VR/AR og dens påvirkning til samfunnet vårt. Denne teknologien er ny og under utvikling, men fremdeles har jeg trua på at denne teknologien vil gi gode resultater i fremtiden.

https://m.economictimes.com/small-biz/sme-sector/why-vr-ar-mr-adoption-is-so-crucial-for-smart-manufacturing/articleshow/69004300.cms

VR står for virtual reality, som betyr virtuell virkelighet. VR er en tjeneste som erstatter så mange sanseinntrykk som mulig med virtuelle, digitale inntrykk. Man kan erstatte syns- og hørselsinntrykk. Denne tjenesten krever at man har et visir med en skjerm eller linse til hvert øye. Man skaper 3D-effekten som er sentral for VR ved bruk av to skjermer. Man trenger også ørepropper eller støyreduserende hodetelefoner som er viktig for effekten.  

AR står for augmented reality, som betyr utvidet virkelighet. Denne tjenesten erstatter ikke alle sanseinntrykk, men legger heller et lag med digitalt tilleggs innhold oppå et bilde, antageligvis levert direkte fra et kamera. For et eksempel, når man spiller «Pokèmon Go» blir det plassert en Pokémon foran på skjermen din, det er AR. I tillegg til det bruker Snapchat det samme på filtrene sine. Ikea bruker tjenesten AR, ved hjelp av denne tjenesten kan du prøve og plassere møbler i stuen din med mobilen.

Forskjellen på disse to er at VR vil erstatte sanseinntrykk, mens AR vil opprette informasjon i et bilde av virkeligheten.

Hva kan AR og VR brukes til?

Innen VR-teknologi er spill og underholdning de første kategoriene med masseanvendelse. Du kan spille spill med VR-teknologi på mobil, pc og Playstation. Med AR-teknologi trenger du bare en smarttelefon i de aller fleste tilfeller. VR blir brukt blant annet til turisme, film og tv, opplæring og utdannelse og i terapi.

Både AR- og VR-teknologien har økt betydelig de siste årene. Denne teknologien har åpnet store muligheter i undervisningssammenheng. Med VR-teknologien kan du oppleve opplevelser som du kanskje aldri hadde gjort i virkeligheten. For et eksempel i en historie time, så lærer man mye om verdens historie. Ved hjelp av VR-teknologi kan du oppleve krigssoner, hvordan det var å leve i en periode med krig. Denne opplevelsen er trygt og enkelt hvor du får høyst realistiske utdannings situasjoner. Dermed får du tilgang til visualiseringer og simuleringer som kan hjelpe til å gi en bedre forståelse i pensum.

VR/AR kan brukes i terapi og til medisinsk behandling, for eksempel til mental og fysisk trening og stimulering. Dette er en fin mulighet for funksjonshemmede og i eldreomsorgen for å gi opplevelser som det fysiske rom ikke kan gi dem. Funksjonshemmede har litt annerledes livsstil enn de friske menneskene. De kan ikke bli med på alle slags aktiviteter som et frisk menneske kan. For et eksempel å stå på ski. Ved bruk av AR/VR teknologien kan de faktisk prøve ut ulike aktiviteter hvor de vil få en følelse av virkeligheten. Samme gjelder eldreomsorgen hvor de kan oppmuntre seg ved hjelp av slik teknologi. De kan erstatte ferien sin med denne teknologien hvor de kan få den samme følelsen av å dra på en Syden-tur. Slik kan de unngå å få depresjoner av å være et sted.   

AR-teknologi blir brukt blant annet på GPS og navigering. Det finnes mange apper for navigering som gir deg 3D-bilder av landskapet og gir deg en virtuell veibeskrivelse av hvor du skal kjøre eller gå for å komme deg til destinasjonen. Mange bruker denne teknologien på denne måten, ofte er det slik at man ikke er klar over hva det egentlig er.

Hvordan kan Norge utnytte denne teknologien?

Virtuell virkelighet og utvidet virkelighet er blant annet den største på teknologiområdet som er i raskest vekst. Det finnes mange muligheter i denne utviklingen som kan være til stor nytte for både små og store bedrifter. Fremdeles er denne teknologien under utvikling, og er ikke ferdigstilt enda.

Det har kommet nye muligheter i helsesektoren. AR-teknologien har allerede blitt tatt i bruk av kirurger i Norge. Den norske legeforeningen er inspirert av denne teknologien, og de bruker 3D-rekonstruksjoner på en pasients skjelett for å sjekke bevegelsesinnskrenkelser og årsaker. Dermed mener dem at røntgen-syn og 3D-navigering under kirurgi gir raskere og mer nøyaktige inngrep. Ikke minst vil en lærling som jobber på et sykehus lære- og forstå mer av kroppens organer og celler hvis man har 3D-versjoner. Slik kan man studere lettere og nærmere i kroppens organer og celler enn å kun lære om det i en bok eller se på en video.

https://www.medgadget.com/2020/09/augmented-and-virtual-reality-ar-vr-in-healthcare-market-statistics-2020-global-trends-technology-advancement-industry-size-share-growth-analysis-top-companies.html

I 2017 ble det gjort en vurdering av Harvard Business Review at noen enkle tekniske arbeidsoppgaver fikk en effektiv økning på over 30 prosent med hjelp av AR-briller. For et eksempel å montere koblinger i kontrollboksen til en vindturbin, eller ved heismontering. Denne utviklingen viser seg at det kan bli en kostnadseffektiv teknologi og en ansatt får et visuelt steg for steg-guide underveis, enn å lese opp for hver enkelt oppgave fra en bruksanvisning. Et kjent produkt som er under produksjon fra «Google Glass» er et produkt rettet mot bedriftsmarkedet. Ved hjelp av dette produktet kan en bruker streame video direkte fra brillen, og samtidig ha en bildeskjerm i øyekroken. Høres ikke det fantastisk ut?

Utrolige muligheter innen salg i fremtiden  

I Norge er nettbutikk en av de mest kjente og brukte nettstedene for nordmenn. Det er mye enklere for de fleste å shoppe varer på nettet, enn å dra inn på ulike butikker. Tenk deg at du sitter hjemme på sofaen, går inn på nettbutikken og kan faktisk prøve klær, sko eller det nye stuebordet du ønsker deg til stua. Dette er faktisk mulig ved hjelp av AR-teknologi og allerede noen bedrifter har tatt det i bruk. Som nevnt tidligere, tilbyr IKEA den muligheten hvor du kan plassere møblene ut i stuen din for å sjekke om den nye sofaen vil passe eller ikke.

Du kan til og med se hus og leiligheter uten å dra fysisk til stedet, ved hjelp av VR-teknologi. Med VR kan du få se visninger av boliger som er til salgs, til og med boliger som ikke er bygget enda. Før en bolig blir bygget blir det laget 3D versjon for å vise frem bilder av hvordan det kommer til å se ut. Med VR kan du faktisk allerede begynne å vise deg frem i den nye boligen din uten at den er bygget, kanskje kan du allerede begynne å møblere for å se hvordan leiligheten din vil se ut.

Planlegg en bedre fremtid

https://www.daacap.com/augmented-reality-and-virtual-reality-past-present-and-future/

Med VR-teknologi kan du planlegge fremtiden bedre. Forsker Ramzi Hassan forteller at denne utviklingen har et stort potensial for utbyggingsprosjekter av boliger, veier, parker og togstrekninger. Ved hjelp av teknologien kan du se ulike alternativer som vil forutse prosjektet, deretter kan du velge materialer og velge størrelser og hvordan selve utbyggingen vil skje. Med disse brillene på vil du føle at du fysisk er til stedet og du vil skjønne mer av hva du bygger. Dermed kan du måle etter detaljer og sjekke at du har planlagt etter standard. Hvis det er flere som jobber sammen kan man ha møter inne i VR-modellen og finne frem de beste løsningene. Dette betyr enkelt og greit at du vil ikke trenge en arkitekt i fremtiden for å planlegge et bygg eller vei. Du vil kun trenge en godkjennelse fra staten. Dette vil gjøre jobben din enklere hvor du vil spare masse penger på. Ikke minst vil den svekke bygg bransjen.

Fordeler/ulemper med å bruke AR/VR-teknologi

Denne teknologien er relativt ny og vil sikkert ikke bli benyttet av med det første. Utstyr til en slik teknologi er relativ ganske høyt i markedet. Men det er ganske gode muligheter for en bedrift å benytte seg av en slik teknologi, fordi bedriften vil da skille seg ut fra konkurrentene i markedet. Bedriften vil da ha mulighet for å gi kunden en helt ny og unik opplevelse som kan føre til raske beslutninger og mer salg, fordi du gir kunden mulighet til å se produktet på en helt annen måte som ingen tilbyr. I fremtiden vil bedrifter jobbe med en slik teknologi og vil fremvise seg med det. Det hjelper å være tidlig ute, slik at din bedrift blir unik.

Ulemper med en slik teknologi er at du vil være frakoblet fra den virkelige verdenen. Du vil få en unik opplevelse fra den virtuelle verden enn det du er vandt med og kanskje vil det være vanskelig for deg å komme tilbake igjen. Det store spørsmålet som jeg tenker på, er om denne teknologien vil påvirke arbeidslivet vårt. En annen ting som er tydelig, er at fremtiden er preget av teknologi, hvem vet hva som vil bringe oss til. Jeg tror, i fremtiden vil den virtuelle verden ha en stor påvirkning for oss.

Analyseselskapet IDC sier at markedet for AR og VR vil vokse fra 73 milliarder kroner i 2017 til 1667 milliarder kroner i 2021. Dette er betydelig økning på over 2000 prosent på fire år. Det blir spennende å se framover, hva som vil bringe verden.  

Konklusjon

VR/AR er den teknologien som beveger seg raskest i vekst. Denne teknologien har blitt populært i løpet av kort tid og gir store muligheter for flere bransjer og tjenester. Ved bruk av en slik teknologi i fremtiden, vil den hjelpe oss mennesker med å gjøre jobbene våres lettere. Samtidig gir den en økt effekt til funksjonshemmede og i eldreomsorgen. Ønsker du å renovere huset ditt, kan du benytte deg av denne teknologien, hvor du kan planlegge nye design og møbler for huset ditt og kan forutse ulike alternativer i en 3D-bilde med oversikt av 360 grader. Jeg ser frem til denne utviklingen, hvor den vil gi oss nye og gode muligheter.

Ismail Siddique

Kilder:

Trond Eilertsen. 2018. VR eller AR: hvor ligger fremtiden? https://teknologia.no/2018/12/vr-eller-ar-hvor-ligger-fremtiden/

NTNU, Ekaterina Prasolova-Førland. 2021. Virtuell og utvidet virkelighet (VR/AR) for læring og trening. https://www.ntnu.no/eit/ped3801

Magnus Eidem. 2018. Alt du trenger å vite om VR og AR. https://www.dn.no/teknologi/morgendagens-naringsliv/vr/ar/alt-du-trenger-a-vite-om-vr-og-ar/2-1-314660

Morten Nordahl Ellingsen. 2018. Hva kan vi egentlig bruke VR til?https://forskning.no/arkitektur-nmbu-norges-miljo-og-biovitenskapelige-universitet-partner/hva-kan-vi-egentlig-bruke-vr-til/1269973

Steinar Fosback. 2017. Viktige trender for markedsføring i sosiale medier i 2018. https://blogg.optimalnorge.no/viktige-trender-for-markedsf%C3%B8ring-i-sosiale-medier-i-2018

Christer Engebakken. 2020. Hva er AR/VR og hva kan det brukes til?https://www.spiredigital.no/artikler/arvr/

https://www.krokan.com/arne/

Ett svar til “Hva er VR/AR – hvordan vil den påvirke hverdagene våres?”

Hei Ismail!

Dette var veldig spennende lesing. Du har mange elementer som gjør dette innlegget til et kvalitetsinnlegg. Du drøfter og skriver godt som alltid, og har med mange relevante eksempler. Flott at alle av eksemplene er forankret i kilder. Fortsett med den gode jobben 🙂 Du har også skrevet rikelig med tekst; over 1000 ord! Topp 😀

I dette innlegget savner jeg en liten introduksjon som forklarer hva du skal skrive om. Jeg savner også en kort avslutning som oppsummerer dine viktigste poeng 🙂

Et lite pirk handler om kildelisten din. For at kildelisten skal se mer ryddig ut så må du gjerne strukturere det slik som du hadde gjort til en eksamensoppgave 🙂

Godt jobbet! Jeg gleder meg til å lese mer fra deg 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *