Kategorier
Uncategorized

Kunstig intelligens – vil den overta verden?

Norge har inntatt i den fjerde industrielle revolusjonen, og denne revolusjonen vokser meget raskt. Dette er en revolusjon som tar med oss til en retning med fullt av muligheter som vi kunne forestille oss for noen år siden. Det er ikke lenge til hvor vi må forandre på hverdagene våres og vende oss til digitalisert hverdag i realiteten. Tenk å leve i en slik realitet hvor det vil være fylt med digitale skjermer, roboter og selvkjørende biler. Arbeidsmarkedet vil bli rustet av kunstig intelligens, og menneskeheten vil sitte igjen med arbeidsledigheten. I denne bloggen skal jeg drøfte de sosiale konsekvensene av kunstig intelligens, og legger vekt på arbeidsmarkedet og forandringer preget av kunstig intelligens.

https://readwrite.com/2020/08/11/guide-to-understanding-artificial-intelligence/

Hva vil skje med dagligvarebutikkene?

Med den voksende utviklingen av kunstig intelligens har pådratt seg endringer i samfunnet. I dagligvarebutikker startet det med selvbetjeningskasser, hvor dette skulle hjelpe med å minske køen i butikker. Med en slik betjening øker man effektiviteten av salget. Den norske dagligvarehandelen har fremdeles betjening i butikker hvor de benytter av dem i full fart. Enda har vi ikke dagligvarehandel som er åpent døgnet rundt, bortsett fra Coop Extra i Bogstadveien. Denne dagligvarebutikken har som normal betjening fra åpningstid til stengetid. Etter klokken 23:00, kan du fremdeles handle fra butikken, men du må registrere deg inn med Coopkey-appen. Denne appen bruker du for å komme deg inn i butikken, deretter handler du fra ubetjente kasser. Dette er det nærmeste teknologien Norge har kommet seg frem til i dag i forutsetning til Amazon Go.

Amazon Go er en butikk som er uten betjening. Her bruker de kunstig intelligens ovenfor mennesker. For å handle fra denne butikken er det veldig simpelt og optimalt. Før du går inn i butikken, scanner du mobilen din med Amazon Go – app. Deretter se bort fra telefonen din. Finn varene du skal ha fra de ulike hyllene. Når du har funnet fram alt, drar du rett ut fra butikken. Varene du har tatt med deg, blir scannet automatisk ved hjelp av sensorene som er knyttet med mobil-appen. Betalingen skjer automatisk ved at Amazon Go belaster din konto. Ved utgangen av denne butikken er det ikke i nærheten av noen vektere eller betjening som vil sjekke deg. Alt av overvåkning skjer via deres overvåkningskamera og sensorer.

Selvkjørende biler og elektriske biler tar av

https://www.nettavisen.no/okonomi/tesla-kollaps-i-norge/s/12-95-3423931023

I Norge har det blitt utrolig populært med El-biler. Norge har rekorden på El-biler per innbygger. En av de store suksessene ligger hos bil produsenten Tesla. Norge lykkes El-biler, først og fremst på grunn av avgiftene. De aller fleste europeiske landene har ikke slike avgifter som vi har i Norge. Deretter fikk du store fordeler som fritak fra bompenger, tilgang til kollektivfelt og gratisparkering, men nå har det blitt innført en rekke avgifter, men fremdeles lavere enn drivstoff biler. Den populære bil produsenten Tesla har en autopilot-funksjon som gjør bilen i stand til å kjøre selv. Selv om denne funksjonen ikke er fullt profesjonelt, så utgir den gode resultater. Denne autopilot-funksjonen gjør det mulig for Tesla å styre, akselerere og bremse automatisk i kjørebanen. Som jeg har nevnt, er denne funksjonen ikke fullt profesjonelt på grunn av at det krever aktivt tilsyn av sjåføren og gjør ikke Teslaen autonom. Det er helt klart at framtiden satser på selvkjørende biler og elektriske biler.

Det er ingen forskning som sier klart og tydelig når det blir innført med selvkjørende biler i Norge, men det er ikke langt unna. Om noen år vil vi se selvkjørende biler på veien. Autonome biler vil gi store bekymringer for taxi- og transport-bransjen, og disse bilene vil gi store fordeler for samfunnet. Disse bilene vil ha reduserte kostnader, og vil gi en mer bærekraftig alternativ som vil være mye billigere å eie enn bilene per dags dato. Samtidig vil utslippsnivået på disse autonome bilene være utrolig lave. Ved å implementere autonome biler, vil arbeidsplassene gå tapt innenfor transport-bransjen. Autonome alternativer vil gi bedre tjenester og er mer lønnsomt.

Hvordan vil karrierefremtiden til mennesker se ut?

https://forskning.no/data/kunstig-intelligens-frelsende-eller-fatalt/1251311

I en debatt har Norges Google sjef Jan Grønbech, uttalt at 2 milliarder jobber skal forsvinne i arbeidsmarkedet globalt. Han mener samtidig at det vil være mindre behov for eiendomsmeglere, piloter, regnskapsførere og sjåfører i fremtiden. På den andre siden så er det fremdeles mulig å utdanne seg i disse yrkene. Hvis det fremdeles er mulighet å ta en utdanning i disse yrkene, så er spørsmålet når vil det ikke være behov for disse yrkene i samfunnet? Det er vel vanskelig å si, mener jeg. Som sagt det er ingen fasit svar på det, det er noe de tror på grunn av mulighetene som vi har i dag og som kommer. Du trenger ikke en eiendomsmegler i dag for å selge et hus. Det kan du gjøre selv og spare de pengene, men det er som regel lettest å ta kontakt med en megler.

På den andre siden mener en annen person at de første jobbene som kommer til å forsvinne først er de enkle og regelbaserte jobbene, blant annet lagerjobber, kundeservice, aksjehandel og lånesøknader. Kundeservice har allerede blitt erstattet med chatboter hos de fleste bedrifter. Han mener også at yrker som lege, advokat og jagerpilot har allerede blitt utfordret av Al-tjenester. Det sies at kunstig intelligens gjør ting bedre eller like bra som et menneske, men samtidig så er Al mer intelligent enn samlet menneskelig intelligent. Sakte, men sikkert vil flere jobber bli overtatt av Al-tjenester. Det spås om at halvparten av alle dagens jobber blir overtatt av Al og roboter innen 2030. Forsker Morten Goodwin anbefaler å ta imot kunstig intelligens med åpne armer og stole på teknologien. Han mener dermed at røntgenapparatet er et av legenes hverdag, hvor dette apparatet diagnostiserer et menneske på en enklere måte, slik vil også kunstig intelligens bli en del av vår hverdag.

I en slik situasjon har entreprenører en unik mulighet. Her kan de bruke ressursene sine til å omtanke en unik mulighet for å tenke nytt og bygge innovative tjenester og produkter. De aller dyktigste entreprenørene tar imot løsningene på tide, slik at de kan posisjonere seg i markedet med fremtidens løsninger. Slik vil disse bedriftene oppnå et konkurransefortrinn i motsetning til sine konkurrenter. Alle har forstått at roboter med kunstig intelligens kan hente inn informasjon fra data med tusenvis av sider under minuttet, da er det åpenbart at bedrifter vil ha et godt samspill med disse. De vil til og med være bedre forberedt og kan ta raskere beslutninger enn andre. Som sagt, det er ikke noe man kan gjøre under en dag, man må tørre å ta sine valg og tørre å satse på fremtidens løsninger.

Hva sier ekspertene?

Eksperter innenfor kunstig intelligens er enige om at KI er en bedre løsning på de oppgavene menneskene gjorde tidligere, og at denne utviklingen vil ta med oss langt. Al kommer ikke til å bare erstatte og gjøre oppgaver raskere, men også kunne ha den intelligensen at den kan forutse nye behov for vedlikehold, slik at vi kan ta et steg videre og gjøre noe med det enn å stenge ned alt. Lars Rinnan mener at våre levekostnader vil minke seg, på grunn av 3D-printere, optimalisering og delingsøkonomi. Al og KI kommer til å demokratisere verden. Ved hjelp av slik støtte, vil vi få tilgang til samme kvalitet på livsviktige legetjenester og undervisning.

Konklusjon

Dagens arbeidsmarked står ovenfor store forandringer. Det er helt klart at flere jobber forsvinner, men forskingen sier at det vil oppstå nye arbeidsplasser. Dermed vil disse arbeidsplassene kreve nye krav og forutsetninger. Hvilke nye arbeidsplasser kommer til å oppstå, er vanskelig å forutse. Det er ihvertfall ikke utenkelig at du vil samarbeide med en maskin eller robot med KI-systemer i fremtiden.

Ismail Siddique

Kilder:

Talerlisten, Sarah Emilie Mørch. 2021. Robotene kommer – er du klar?https://talerlisten.no/robotene-kommer-er-du-klar/

Tesla. 2021. https://www.tesla.com/no_NO/autopilot

Christopher Vonheim. 2017. Kunstig intelligens inntar arbeidsmarkedet. https://www.dagsavisen.no/debatt/kunstig-intelligens-inntar-arbeidsmarkedet-1.989712

Regjeringen, Susanne Stephansen. 2019. Norge er elektrisk. https://www.regjeringen.no/no/tema/transport-og-kommunikasjon/veg_og_vegtrafikk/faktaartikler-vei-og-ts/norge-er-elektrisk/id2677481/

Tjenestetorget AS. 2021. https://tjenestetorget.no/eiendom/?&gclid=Cj0KCQiA9P__BRC0ARIsAEZ6irgjYciBC0vYLA4Ui-NQohyq3A_7qoToZW2Y5gkjwm734uRM3dp47t8aAiEbEALw_wcB@

Åshild Breian. 2019. Den ubetjente butikken kan åpnes med en app midt på natten. https://www.aftenposten.no/norge/i/dOG6lo/den-ubetjente-butikken-kan-aapnes-med-en-app-midt-paa-natten

2 svar til “Kunstig intelligens – vil den overta verden?”

Hei Ismail!

Supert innlegg! Som jeg har kommentert på flere ganger tidligere så er du flink til å skrive og dine blogginnlegg er spennende 😀 Keep up the good work!

Noen pirk jeg har til deg denne gangen er at du mangler kildehenvisning for den døgnåpne Coop Extra butikken, samt at jeg skulle ønske du hadde litt flere underoverskrifter for andre halvdel av blogginnlegget ditt 😀 Siter gjerne kildelisten din nederst på samme måte som du hadde gjort til en eksamen 🙂

Godt jobbet Ismail! Gleder meg til å lese mer 😀

Hei Ismail, du er kommet godt i gang med bloggingen, og som Kim skriver, du er flink til å skrive!
Jeg liker strukturen og at du stiller spørsmål i undertitler.
Obs, husk at «avta» og «tar av» er to helt forskjellige begrep 🙂 (se delen om selvkjørende biler)
Gleder meg til å følge med videre på bloggen din!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *