Kategorier
Uncategorized

Kunstig intelligens vs. menneskeheten

https://www.cumanagement.com/articles/2018/09/humans-versus-ai

Den 8. januar presenterte Arne Krokan et spennende og tankevekkende tema under forelesningen, altså Kunstig Intelligens (KI). Under denne forelesningen snakket han først og fremst om robotteknologi, og hvordan ulike bedrifter har tatt i bruk av denne teknologien. Kunstig intelligens vokser dag for dag, og det er utrolig spennende å se utviklingen av kunstig intelligens i noen få år, desto mer interessant blir det om noen titalls år med en stor forandring globalt. Dagens samfunn har blitt preget av kunstig intelligens, KI-systemer administrerer handlinger, fysisk eller digitalt.

Oppfinnelsen av kunstig intelligens

https://www.apollon.uio.no/artikler/2019/4_ai_intro.html

Ideen bak kunstig intelligens kommer fra Alan Turing. Han er kjent for at han knekket kodene som nazistene brukte for å hemmeligholde de militære instruksene under andre verdenskrig. Etter krigen, noen år før sin død, publiserte han artikkelen «Computer Machinery and Intelligence», her stilte han spørsmål om datamaskinen kunne tenke. Deretter avslørte han den berømte «Turing-testen».

Turing-testen ble sett på som et resultat av det vi kaller for kunstig intelligens. Alan Turing ble kjent av denne testen. Denne testen gikk ut på at en person hadde en skriftlig dialog med både en datamaskin og en annen person. Under testen var det ukjent for personen om hvilken samtale som tilhørte hvem av dem. Svaret blir definert som at dersom personen ikke klarer å skille maskinen fra personen, er maskinen intelligent.

https://en.wikipedia.org/wiki/Turing_test

Hva er egentlig kunstig intelligens?

Kunstig intelligens har utviklet seg mye i løpet av kort tid, ikke minst har vi blitt avhengig av det, uten at vi tenker oss igjennom. Vi er opptatt av kunstig intelligens og det gjør hverdagene våres lettere. Kunstig intelligens er en form av de menneskelige ressursene som vil ta over de daglige jobbene våres som vi mennesker jobbet med før eller nå. En slik maskin, kalt for robot, vil klare å gjøre jobben sin med enda mer kraft, effektivisering og kan jobbe opptil 24 timer i døgnet. I motsetning til et menneske i Norge, jobber vedkommende 7,5 timer per dag og 37,5 timer i uka.

Det har økt med robotisering globalt. Vi har chatboter som blir brukt på telefonsamtaler eller på nettet, for å gi oss veiledning og svar på det vi lurer på. Våre smarttelefoner blir oppgradert for hvert år, hvor KI-systemer blir oppdatert og fornyet. Apple har for eksempel en snakkende robot som heter «Siri». Siri hjelper deg med å svare og finne ut informasjon du spør om. Ikke minst har vi fått selvkjørende biler som Tesla, de har gode kunstige egenskaper. Disse bilene trenger ikke å oppsøke en mekaniker for å oppgradere en ny oppdatert egenskap. Alt er databasert slik som våre smarttelefoner.

Fordeler og ulemper

Det er helt klart fordeler å implementere roboter på arbeidsplasser. Disse kunstige robotene kan øke produksjonen til en bedrift. Enhver bedrifts mål er å øke produksjon og vokse ut i arbeidsmarkedet. Ved bruk av roboter minker de generelle utgifter, hvorav de jobber mer effektivt enn et menneske og gjør mindre feil. Dermed kan de jobbe døgnet rundt, uten et eneste problem angående «lønn» og misforståelser mellom en arbeidsgiver og arbeidstaker. Mange dagligvare butikker har innført selvbetjeningskasser for å unnslippe lange køer. Etter hvert kan disse dagligvarebutikkene holde døgnåpent, og gi store fordeler til sine beboere. Ettersom robotene tar over de ansatte.

Det er nokså like mange ulemper som fordeler med å ha kunstige roboter ute i arbeidsmarkedet. Kunstig intelligens vil rydde ut arbeidsplassene og det vil øke med arbeidsledighet globalt. Menneskeheten bør ha sine rettigheter, selv om kunstig intelligens er framtiden for de fleste landene. En stor ulempe som kan påløpe den norske økonomien er skattetrekk. Siden robotene betaler ikke skatt. Det spørs hvor mange arbeidsplasser blir ryddet bort pga roboter, og hvor mye arbeidsledighet som blir i landet.

Artikkel

Jeg har fått i oppgave å velge ut en artikkel som handler om kunstig intelligens. Denne artikkelen er tre år gammel, og handler om at robotene med kunstig intelligens vil overta jobbene våres i framtiden. Jeg valgte denne artikkelen, fordi den forteller om kunstig intelligens, og hva slags utfordringer vi har i vente i arbeidslivet. Robotisering er et stort emne blant menneskeheten, og samfunnet er skeptisk på arbeidsplassene sine. Ingen har et konkret svar på hvordan framtiden vil se ut, og hva som står i vente. En ting er klinkende klart at framtiden er basert på teknologi. Teknologi kommer til å herske over verden.

Artikkelen har nevnt at yrkessjåfører er i stor fare for å miste jobben sin i framtiden. Det er ikke lenge til at vi får selvkjørende busser, dermed jobbes det med hvordan man kan erstatte sjåfører av godstrafikk med roboter. På havna befinner det seg en stor del fra transportbransjen, hvor jobben deres dreier seg om å flytte tusenvis av containere hver dag. Kranfører og daglig leder i Norsk Havnearbeiderforening, Bjørn Sverre Steffensen, sier til TV 2, at han er kjent med at kunstig robotisering er i ferd med å ta over yrket deres.

Terje Samuelsen som er nestleder i Transportforbundet, mener at han er overbevist om at roboter med kunstig intelligens vil sette jobben til yrkessjåfører i fare. Han kommer med et godt poeng at jobbene som vil forsvinne må omstilles, fordi roboter betaler ikke skatt. Arbeidsminister Anniken Hauglie, forteller i artikkelen at Norge klarer å omstille seg til ny teknologi. Dermed at hun er bevist på at de vil se etter nye yrker og nye arbeidsoppgaver ettersom behovene og etterspørselen.

Kunstig intelligens kommer til å ha overtaket på mange arbeidsplasser og yrker, men vi har tro på at det vil skape mange nye muligheter og jobber for de arbeidsledige. Jobber og yrker som derimot ikke finnes per i dag.

Ismail Siddique

Kilder:

https://snl.no/Alan_Turing

https://www.apollon.uio.no/artikler/2019/4_ai_intro.html

https://www.tv2.no/a/9506082/

2 svar til “Kunstig intelligens vs. menneskeheten”

Hei Ismail!

Kjempe fint innlegg 🙂 Du skriver godt som alltid. Fin struktur på innlegget, bra at du har med bilder og flott at du har brukt kilder 🙂 Eksemplene dine er bra, og jeg liker at du drøfter fordeler og ulemper med kunstig intelligens. Du har også skrevet rikelig med tekst – fortsett med det gode arbeidet!

Eneste utfordring jeg har for deg er å ha en enda mer konkret avslutning på innlegget hvor du oppsummerer dine viktigste poeng 🙂

Godt jobbet! Jeg gleder meg til å lese mer 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *