Kategorier
Uncategorized

Studentlivet under Covid-19

Livet som student under pandemien har vært krevende. Vi gikk fra en normal hverdag som vi er vandt med til å snu om hverdagene våres til å følge strenge tiltak fra myndighetene. Det hadde gått noen måneder fra skolestart, hvor målet var å bli kjent med nye mennesker. I klassen vår ble det dannet små grupper, som etter hvert ble kjent med hverandre og ble til en stor klasse gjeng. På starten av skoleåret hadde vi ofte arrangementer etter skoletid, for å sosialisere oss, bli bedre kjent og ikke minst skape nye venner. Vi hadde store og små forelesninger med engasjerte studenter til stedet, hvor stemningen blant studentene og foreleserne var på topp nivå. Ingen visste, at dette er den eneste korte perioden vi har, før pandemien ankommer Norge og verden.

Den 12. mars 2020 ble det innført strenge tiltak fra myndighetene. Pandemien har rammet Norge. De store forelesningssalene og klasserommene med engasjerte studenter og forelesere ble gjort om til Zoom-møter. Forelesningene på Zoom var relative døde forelesninger hvor få antall studenter møtte opp og var lite engasjement. Ingen visste hvor lenge vi skulle holde på slikt. Det ble lange dager, hvor vi satt hjemme og ingen på besøk. Fritidstilbudene som kunne ha vært et håp, ble stengt ned. Det var ingen muligheter for å trene på treningssentre, kinosaler, festivaler og idrettsarrangementer ble avlyst. Ikke minst ble noen restauranter stengt, og frisørsalongene måtte stenges ned. Folk fikk rett og slett panikk!

Det var ikke lenge til før eksamener var i gang. Verken jeg eller noen viste hvordan semesteret skulle bli fremover og hva slags eksamensform vi skulle få. Alle var spente på hvordan det skulle fungere videre. Vi var vandt med å danne store og små grupper på skolen, hvor vi øvet til hver enkelt eksamen. Under pandemien var det risikabelt å møte på venner, familie og andre bekjente. Man skulle holde seg hjemme, unngå unødvendig kontakt med andre. Det var et spesielt år med masse hodebry og stress. TV-en ble mer prioritert enn skolearbeidet. All den forstyrrelsen du hadde hjemme, gjorde det vanskeligere for oss å studere hjemme. Det var mer interessant å bla i sosiale medier på mobilen, enn å sitte foran en pc-skjerm og følge med på forelesningen. Studielivet ble kjedeligere og kjedeligere. Jeg merket at motivasjonen stupte fra meg fra dag til dag.

Som mange andre studenter, har jeg også en deltidsjobb ved siden av studiene. Jeg jobber på Esso bensinstasjon, og har jobbet der i ca. Fem år. Jeg brukte mye av tiden min på å jobbe under pandemien, enn å fokusere på studiet. Jeg valgte heller å se på opptakene til forelesningene enn å møte opp presist til Zoom-møtene. De første par ukene var det helt dødt på jobben. Du så knapt med mennesker komme inn til bensinstasjonen for å fylle drivstoff eller for å handle. Alle var opptatt av å hamstre fra butikkene, siden de hadde panikk og ingen viste hvor mye mat det var igjen fordelt på alle. På grunn av pandemien mistet mange enten jobben sin eller så ble de permitterte. Mennesker begynte å komme tilbake til de gamle rutinene sine. De ble lei av å bare sitte hjemme, og ville heller finne på noe fysisk med familien sin. Grunnet en meters regelen ble det økt med lange køer i butikken. Med kun en person bak kassen, ble det travelt med masse kunder som skulle ha det ene og det andre.

Sakte, men sikkert begynte tiltakene å bli litt lettere. Vi fikk dra tilbake igjen til campus, og ble delt inn i små kohort-grupper. Selv om skolen var åpen igjen, var forelesningene fremdeles på Zoom. Dette var stor lettelse for oss studenter, hvor vi endelig fikk møtt hverandre og kunne samarbeide igjen. Restriksjonene ble holdt, munnbind ble obligatorisk og en meters regel ble holdt blant andre studenter. Pandemien har skremt de fleste, fordi de vil unngå å bli smittet og sitte i karantene.

Under pandemien har mange hatt det tøffere enn andre. Mennesker har slitet fysisk og psykisk. Økonomien til de aller fleste har vært et stort tema, hvor blant annet studenter måtte ta et ekstra lån fra lånekassen for å dekke sine utgifter. Det ser ut som at ting vil bli bedre gjennom tiden. Vaksinen deles ut til flere, og vi kan håpe på at vi får tilbake de normale hverdagene våres og leve fritt igjen, uten å følge noen slags tiltak.

Kilder: https://www.helsedirektoratet.no/nyheter/helsedirektoratet-har-vedtatt-omfattende-tiltak-for-a-hindre-spredning-av-covid-19

3 svar til “Studentlivet under Covid-19”

Hei Ismail

Kjempe bra første blogginnlegg! Jeg liker godt hvordan du har strukturert denne teksten, ved å starte med å snakke om pandemiens start og engasjerer leseren kronologisk gjennom pandemiens oppstandelse. Du inkluderer også refleksjoner om dine egne opplevelser rundt dette – flott! Det er dessuten passende lengde på tekst, og bra at du bruker hyperlink for å vise til kilder i teksten. Fortsett sånn!

Til neste gang hadde det vært fint om du bruker underoverskrifter for å strukturere teksten din slik at det blir enda mer oversiktlig 🙂

Godt jobbet! Gleder meg til å lese mer 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *